Velg gjenbruk fremfor å kjøpe nytt

Den enkleste måten å være en miljøbevisst forbruker og ta vare på jorda vår er å kjøpe færre nye produkter.

Det er også viktig å ta vare på de tingene du har og gi de bort eller selge dem dersom du ikke lenger har bruk for de selv. Derfor er ombrukskjøpesenteret Resirkula anlagt på kretsløpsparken på Hamar. Her finner du fem unike gjenbruksbutikker som vil hjelpe deg å bli mer bærekraftig. Her kan du både levere fra deg det avfallet du ikke lenger trenger og skaffe deg nye brukte produkter. På den måten bidrar du enkelt til lavere forbruk og et mer klimavennlig og bærekraftig samfunn. Gjenstandene forblir lenger i kretsløpet. I tillegg støtter du opp om sirkulær økonomi på sitt beste.

Hva kan vi gjøre for klimaet og miljøet?

Vi ser at stadig flere er opptatt av gjenbruk og resirkulering, og velger miljøvennlige produkter når det er mulig. Særlig når det gjelder gjenbruk av klær, bøker, møbler og servise, ser vi at folk er flinkere til å ikke kaste, men levere inn til oss eller andre bruktbutikker. Visste du at vi i kretsløpsparken også kan ta i mot ødelagte ting? Flere av våre butikkeiere reparerer og setter i stand. Ler mer her.

 

Alle kan gjøre noe for å ta bedre vare på miljøet:

  • Skaffe seg mindre ting.
  • Gi bort det du ikke bruker.
  • Ta bedre vare på det du har og reparere ved behov.

 

5 tips for å komme i gang med gjenbruk

1. Rydde, bytte, selge eller gi bort:

Kjenner du at du har lyst på noe nytt og ikke finner noe du kan ha på deg. Ta frem alt du har av klær og ta deg tid til å sortere ut det du ikke bruker. Kanskje finner du skjulte skatter du hadde glemt at du hadde. Et godt tips er å alliere seg med venner slik at alle gjør dette samtidig, så kan du arrangere en byttekveld og i etterkant levere inn de plaggene som ingen hadde bruk for. Visste du at Resirkula også har en systue i Hamar sentrum, i samme lokaler som UFF, for deg som vil prøve deg på redesign av klær eller stoffer? Les mer om Sy-den og book systasjon her.

Det er lett å tenke at ombruk og byttehandel kun gjelder klær og tekstiler, men det kan like gjerne gjøres med brukte bøker, kjøkkenutstyr, barneutstyr og sportsutstyr som ski, skøyter, sykler og lignende. Gjenbruk handler også om å la andre få glede av det du ikke skal bruke mer.

2. Kjøp mindre og velg brukt når det er mulig:

Ha et bevisst forhold til hva du kjøper. Vurder om det du ønsker deg kan skaffes brukt. Det kan være mye penger å spare ved ombruk av hvitevarer eller gjenbruk av gamle ting. Bruk omatt der det er mulig og velg heller gjenbruk når du skal ha noe nytt. Trenger du inspirasjon, kom innom våre bruktbutikker. Vi har nok flere spennende produkter som du kanskje ikke har tenkt på at kan skaffes brukt. Her finner du informasjon om våre butikker.

3. Tør å kjøpe gaver i brukthandel

Skal du kjøpe gave til en som har alt, vurder om du kan finne noe som passer i en av våre butikker. Ha bevissthet om hva du kjøper til andre, vi ser at flere velger å kjøpe brukt når de leter etter noe spesielt. Som gamle bøker eller ting som er retro eller vintage for den interiørinteresserte. Dette kan være servise, skåler, fat og pyntegjenstander. Mange dekorerer også uteplassen eller hagen med elementer fra gamledager som melkespann, store trau, gamle ski og lignende. Gjenbruk av møbler er populært. Les mer om å gi bort brukte gaver her.

4. Ta godt vare på det du eier:

Ta godt vare på klær, utstyr og ting du har. I gamledager var det en selvfølge å lære å reparere og gjenbruke ting, men i dag er det kanskje mange som føler de ikke har den kunnskapen de trenger. Kanskje kan man lære det av noen man kjenner, for eksempel en bestefar eller bestemor. En del produkter kan man også få hjelp til å reparere i våre gjenbruksbutikker. For eksempel er Rune Moen i butikken ReElektro rå på å reparere gamle Tandbergradioer og forsterkere, og en racer på å skifte mobildeksler på alle type mobiler. Hos sportsbutikken vår Resport og fritid kan du ta med sykkelen din å få den klargjort for våren eller lagt om til vinterdekk hvis du er en vintersyklist. De prepper og glider også ski og snowboard og sliper skøytene, så de holder lenger.

Enkelte ganger er det ikke mulig å redesigne klær, men gjenbruk av tekstiler kan gjøres på mange måter. For mange er reparasjon og redesign av klær det enkleste å starte med dersom man ønsker å bli en mer miljøbevisst forbruker. Vi har derfor laget noen egne tips for å komme i gang med design og redesign. Les mer om våre sytips her.

5. Vær en god ambassadør for gjenbruk:

Fortell andre at du velger gjenbruk - inspirer de rundt deg. Vis andre at gjenbruk er smart og miljøvennlig. Jo flere som blir bevisst på hvorfor gjenbruk er viktig, jo bedre er det for klimaet.

Når gjenbruk ikke lenger er mulig, bør du levere inn avfallet ditt på gjenvinningsstasjonene til Sirkula, les mer om det her.

Vi gjør oppmerksom på at Sirkula sine åpningstider er lengre enn i butikkene til Resirkula. Derfor viktig at du sjekker åpningstidene til Resirkula dersom du ønsker å benytte anledningen til å besøke bruktbutikkene samtidig som du leverer avfall.

 Velkommen!